default-logo

Ladataan Tapahtumat
Etsi Tapahtumat

Navigointinäkymä

Menneet Tapahtumat

Tapahtumat listamuotoinen navigointivalikko

tammikuu 2017

Ymmärrä maailmanpolitiikkaa 3/3

torstai 26.1. klo 18:00 - 21:00

Maailma näyttää tänä päivänä entistä sekavammalta ja vaarallisemmalta paikalta. Suurvaltojen suhteet ovat huonommat kuin kertaakaan sitten kylmän sodan. Terroristit tuntuvat olevan vaanimassa kohta jokaisen nurkan takana. Pakolaiset ja siirtolaiset vyöryvät maanosasta toiseen. Euroopan Unioni nitisee liitoksissaan. Pudasjärven kansalaisopiston yleisöluennon pitäjä Jouni Suistola on oululainen historioitsija, joka on toiminut ennen eläköitymistään liki kaksikymmentä vuotta Kyproksella Near East Universityn kansainvälisten suhteitten professorina.

Lue lisää »

Suomen viimeiset vaiheet toisessa maailmansodassa – Lapin sota Tornion maihinnoususta Kilpisjärvelle

torstai 26.1. klo 18:00 - 19:30

Tornion kansalaisopiston yleisöluennolla kuullaan paikallista sotahistoriaa. Luennoitsijana FM, historioitsija, tietokirjailija Mika Kulju.

Lue lisää »
helmikuu 2017

HOSSA – ikiaikainen luonto ja vuosituhantinen kulttuuri

tiistai 7.2. klo 17:00 - 19:00

Metsähallituksen Luontopalveluiden asiantuntijat johdattelevat Kianta-Opiston yleisöluennolla sanoin ja kuvin kesäkuussa avattavan Hossan kansallispuiston maisemiin. Suojelubiologi Ilkka Immosen aihe on ”Hossan luonnon ominaispiirteitä” ja erikoissuunnittelija Päivi Tervosen ”Kulttuurin merkkejä Hossassa”.

Lue lisää »

”Havuvaarasta Syvärille”: Hyökkäysvaihe 1941

keskiviikko 8.2. klo 18:00 - 20:00

Eero Paavola luennoi Järvilakeuden kansalaiopiston yleisöluennolla aiheesta Havuvaarasta Syvärille, hyökkäysvaihe 1941. Luento kuuluu opiston "Tuntemattoman sotilaan" tarina -luentosarjaan.

Lue lisää »

Aivoterveyttä: Ympäristöön säilötty muisti tukee arjessa

tiistai 14.2. klo 15:00 - 16:30

Kouvolan kansalaisopiston yleisöluennon aivoterveydestä pitää MMT, dos. vanhempi tutkija, Erja Rappe Ikäinstituutista.

Lue lisää »

Lapin kaskujen syvin olemus

torstai 16.2. klo 18:00 - 19:30

Kemijärven kansalaisopiston yleisöluennolla Lapin kaskukirjojen tekijät Mauno Kylli ja Markku Torkko kertovat, mikä on Lapin kaskujen liikkeelle paneva voima. Luento on osa Lapin opistopiirin Suomi 100 vuotta -luentosarjaa.

Lue lisää »

Sotahistoriaa: Osasto Majewskin hyökkäys Muurmannin radalle 1942 (uusintaluento)

keskiviikko 22.2. klo 13:15 - 14:15

Toivo V. Narva työskenteli toimittajana tiedotuskomppaniassa jatkosodassa Rukajärven suunnalla. Kaukopartiohyökkäyksessä oli mukana 1924 miestä ja 268 hevosta, jotka taittoivat 75 kilometrin matkan radalle tietöntä korpitaivalta. Raine Narva kertoo Kouvolan kansalaisopiston yleisöluennossa isänsä Toivo V. Narvan tarinaa hyödyntäen isältään jääneitä valokuvia, karttoja, raportteja ja kirjeitä.

Lue lisää »

Suomalaisen taidemusiikin 100 vuotta: Säveltäjät ja taustavaikuttajat

keskiviikko 22.2. klo 18:00 - 19:30

Suomen itsenäisyyden ajan taidemusiikista kertovassa Kouvolan kansalaisopiston luentosarjassa pianisti-urkuri Jouko Leppänen käy läpi taidemusiikin säveltäjien, esittäjien, taustavaikuttajien sekä musiikkilaitosten ja –organisaatioiden vaiheita. Tämän luennon aiheena ovat säveltäjät ja taustavaikuttajat.

Lue lisää »

Tornio ensimmäisen maailmansodan aikana

torstai 23.2. klo 18:00 - 19:30

Tornion kansalaisopiston yleisöluennolla kuullaan paikallishistoriaa Henri Nordbergin johdattamana. FM Nordberg on eläkkeellä oleva museonjohtaja, joka toimii Tornion kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajana.

Lue lisää »

Verkosta verkkoon

torstai 23.2. klo 18:00 - 19:30

Rovaniemen kaupungin kansalaisopiston yleisöluennolla tekstiilityön didaktiikan lehtori Päivi Linnasaari luennoi aiheesta: Verkon ja verkoston merkitys suomalaisen yhteiskunnan, käsityötaitojen ja elinkeinoelämän muutoksessa vuosisadan alusta nykypäivään. Verkon merkitys ennen ja nyt. Luento on osa Lapin opistopiirin Suomi 100 vuotta -luentosarjaa.

Lue lisää »
maaliskuu 2017

Turku – kirkollinen pääkaupunki

keskiviikko 1.3. klo 17:00 - 18:30

Turun Unikakankareen kummulla seisoo mahtava tuomiokirkko, doomi, kansallispyhäkkö. On kuitenkin monia muitakin syitä , jotka ovat tehneet Turusta myös nykyisellään kirkon pääkaupungin. Arkkipiispakin asuu ja toimii Turussa, mutta missä paikassa tällä hetkellä sijaitsee se usein mainittu arkkipiispanistuin? Turun suomenkielisen työväenopiston yleisöluennon pitää arkkipiispa emeritus Jukka Paarma.

Lue lisää »

Miks ne aina pelaa?: Johdatus pelaamisen maailmaan

torstai 2.3. klo 11:30 - 12:15

Opetusharjoittelija Minna Sundström luennoi Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopiston yleisöluennolla aiheesta johdatus pelaamisen maailmaan.

Luento on osa opiston Miks ne aina pelaa? -luentosarjaa, joka tarjoaa tietoiskuja tietokonepeleistä ja pelaamisesta kiinnostuneille. Luennot sopivat erityisesti senioreille.

Lue lisää »

Suomi 1000 vuotta sitten

keskiviikko 8.3. klo 18:00 - 19:30
© mrks_v - Fotolia.com

Arkeologiset tutkimukset avaavat ikkunoita aikakausiin, jolloin suomalaisuutta ei varsinaisesti vielä ollut olemassa. Minkälaista Suomessa ja Pirkanmaalla oli elää ja asua tuhat vuotta sitten? Mitä kaikkea muinaisuuden arkeen kuului?

Lue lisää »

Suomalaisen taidemusiikin 100 vuotta: Esittäjät, laitokset ja organisaatiot

keskiviikko 8.3. klo 18:00 - 19:30

Suomen itsenäisyyden ajan taidemusiikista kertovassa Kouvolan kansalaisopiston luentosarjassa pianisti-urkuri Jouko Leppänen käy läpi taidemusiikin säveltäjien, esittäjien, taustavaikuttajien sekä musiikkilaitosten ja –organisaatioiden vaiheita. Tämän luennon aiheena ovat esittäjät, laitokset ja organisaatiot.

Lue lisää »

“Siellä jossain”: Asemasota Syvärin takana 1942-44

keskiviikko 8.3. klo 18:00 - 20:00

Eero Paavola luennoi Järvilakeuden kansalaiopiston yleisöluennolla aiheesta “Siellä jossain”: Asemasota Syvärin takana 1942-44 kevät. Luento kuuluu opiston "Tuntemattoman sotilaan" tarina -luentosarjaan.

Lue lisää »

Miks ne aina pelaa?: Mikä peleissä kiehtoo ja koukuttaa?

torstai 9.3. klo 11:30 - 12:15

Opetusharjoittelija Minna Sundström luennoi Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopiston yleisöluennolla aiheesta: Mikä peleissä kiehtoo ja koukuttaa?

Luento on osa opiston Miks ne aina pelaa? -luentosarjaa, joka tarjoaa tietoiskuja tietokonepeleistä ja pelaamisesta kiinnostuneille. Luennot sopivat erityisesti senioreille.

Lue lisää »

Erilaiset oppijat: Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeus

torstai 9.3. klo 17:00 - 18:30

Nepsy-valmentaja Birgitta Grönholm Lahden seudun erilaiset oppijat ry:stä luennoi Wellamo-opiston yleisöluennolla aiheesta lukemisen ja kirjoittamisen vaikeus.

Lue lisää »

Aivoterveyttä: Muisti ja musiikki

tiistai 14.3. klo 15:00 - 16:30

Kouvolan kansalaisopiston yleisöluennon aivoterveydestä muistin ja musiikin näkökulmasta luennoimassa filosofian maisteri, Pohjois-Kymen musiikkiopiston apulaisrehtori Johanna Hasu. Luento järjestetään yhteistyössä Kouvolan seudun Muisti ry:n kanssa.

Lue lisää »

Suomalainen suru – sinnikäs suoritus vai salliva syli?

keskiviikko 15.3. klo 18:00 - 19:30
© Kaspars Grinvalds - Fotolia.com

Kuolemansuru koskettaa meistä jokaista. Siitä huolimatta suomalainen suru on salattua ja sanatonta. Taustalla menetyksen kipeydessä on paitsi luopumisen lohduttomuus, myös kapea käsitys surusta työstämisen prosessina. Ajatus menetyksestä surutyönä onkin yhtä vanha kuin itsenäinen Suomi. Luennossa kysytään, voisiko surun ymmärtää suorituksen sijaan tuoreella tavalla: olemisen tilana, josta ei ole kiire mihinkään.

Lue lisää »

Miks ne aina pelaa?: Pelaamisen yhteiskunnalliset vaikutukset

torstai 16.3. klo 11:30 - 12:15

Opetusharjoittelija Minna Sundström luennoi Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopiston yleisöluennolla aiheesta: Pelaamisen yhteiskunnalliset vaikutukset.

Luento on osa opiston Miks ne aina pelaa? -luentosarjaa, joka tarjoaa tietoiskuja tietokonepeleistä ja pelaamisesta kiinnostuneille. Luennot sopivat erityisesti senioreille.

Lue lisää »

Erilaiset oppijat: Kielellinen erityisvaikeus

torstai 16.3. klo 17:00 - 18:00

Nepsy-valmentaja Birgitta Grönholm Lahden seudun erilaiset oppijat ry:stä luennoi Wellamo-opiston yleisöluennolla aiheesta kielellinen erityisvaikeus.

Lue lisää »

Valtakunnalliset arvot kaupunkikuvan muodostajana – historian kiinnekohtia päivittäisessä ympäristössä

tiistai 21.3. klo 18:00 - 19:40

Tampereen seudun työväenopiston yleisöluentosarjassa Tampereen taustoihin kuulijat johdattaa Leena Lusa. Luennoitsijoina ja asiantuntijoina on tamperelaisia arkkitehtejä Lasse Kosunen, Jouko Seppänen, Esa Niva, Leena Lusa ja maisema-arkkitehti Ranja Hautamäki sekä FM Kirsi Niukko ja Pirkanmaan maakuntamuseo.

Tämän luennon aiheena ovat mm. Kaleva, Viinikka-Nekala, Lappi, Pispala, Pyynikinrinteen asutus ja näkötorni. Hervannan keskusakseli, Ratina, Hämeenpuisto, Hämeenkatu ja Hämeensilta sekä Keskustori.

Lue lisää »

Erilaiset oppijat: ADHD

torstai 23.3. klo 17:00 - 18:30

Nepsy-valmentaja ja ammatillinen erityisopettaja Pekka Simanainen Lahden Seudun ADHD-yhdistyksestä luennoi Wellamo-opiston yleisöluennolla aiheesta ADHD.

Lue lisää »

Taistellen takaisin ja Tornioon, perääntyminen Syväriltä ja Lapin sotaan 1944-1945

keskiviikko 29.3. klo 18:00 - 20:00

Eero Paavola luennoi Järvilakeuden kansalaiopiston yleisöluennolla aiheesta ”Taistellen takaisin ja Tornioon”. Perääntyminen Syväriltä ja Lapin sotaan. Kesä 1944 -1945 marraskuu. Luento kuuluu opiston "Tuntemattoman sotilaan" tarina -luentosarjaan.

Lue lisää »

Erilaiset oppijat: Autismin kirjo

torstai 30.3. klo 17:00 - 18:30

Heidi Forsell Päijät-Hämeen Autismi ja Asperger ry:stä luennoi Wellamo-opiston yleisöluennolla aiheesta autismin kirjo.

Lue lisää »

Rakennettua kulttuuriympäristöä Tornion alueella itsenäisyytemme ajalta

torstai 30.3. klo 18:00 - 19:30

Tornion kansalaisopiston yleisöluennolla kuullaan paikallisesta kulttuuriympäristöstä. Luennoitsijana FM, Torniolaakson maakuntamuseon vt. johtaja Minna Heljala.

Lue lisää »
huhtikuu 2017

Erilaiset oppijat: Haastava käyttäytyminen

torstai 6.4. klo 17:00 - 18:30

Heidi Forsell Päijät-Hämeen Autismi ja Asperger ry:stä luennoi Wellamo-opiston yleisöluennolla aiheesta haastava käyttäytyminen.

Lue lisää »

Sankari vai ei?

keskiviikko 12.4. klo 13:00 - 15:30
© zahar2000 - Fotolia.com

Suomalaisilla on paljon myös kiistanalaisia sankareita, kuten talonpoika Lalli, Eugen Schauman, Urho Kekkonen, Hella Wuolijoki, Matti Nykänen.
Vantaan aikuisopiston yleisöluennolla pohditaan miten sama henkilö voi näyttäytyä niin sankarina kuin antisankarina.

Lue lisää »

Mobiilisovelluksia retkeilijöille

torstai 20.4. klo 11:30 - 12:15

Tietotekniikan suunnittelijaopettaja KM Juhana Mykrä luennoi Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopiston yleisöluennolla aiheesta: Mobiilisovelluksia retkeilijöille. Luento on osa opiston Tietoiskut internetin käyttäjille -luentosarjaa.

Lue lisää »

Yle Uutisvahti -sovellus tutuksi

torstai 27.4. klo 11:30 - 12:15

Tietotekniikan suunnittelijaopettaja KM Juhana Mykrä luennoi Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopiston yleisöluennolla aiheesta: Yle Uutisvahti -sovellus tutuksi. Luento on osa opiston Tietoiskut internetin käyttäjille -luentosarjaa.

Lue lisää »

Naisten asema itsenäisen Suomen historiassa: Tasa-arvon voittokulkua vai epätasa-arvosta vaikenemista?

torstai 27.4. klo 18:00 - 19:30

Tornion kansalaisopiston yleisöluennolla kuullaan naisten asemasta ja tasa-arvotyön historiasta. Luennoitsijana FT, Suomen ja Pohjois-Euroopan historian professori Tiina Kinnunen.

Lue lisää »
toukokuu 2017

Podcast-tallenteiden käyttäminen

torstai 4.5. klo 11:30 - 12:15

Tietotekniikan suunnittelijaopettaja KM Juhana Mykrä luennoi Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopiston yleisöluennolla aiheesta: Podcast-tallenteiden käyttäminen. Luento on osa opiston Tietoiskut internetin käyttäjille -luentosarjaa.

Lue lisää »

Tietoisku: Virtuaalinen ja lisätty todellisuus

torstai 4.5. klo 14:15 - 15:00

Espooon työväenopiston tietoiskussa esittelyssä virtuaalinen ja lisätty todellisuus. Mitä Pokemon Go -ilmiö paljasti meille? Miten virtuaalinen ja lisätty todellisuus näkyy elämässämme? Miten lisättyä todellisuutta käytetään? Tietoisku antaa viitteitä tulevaisuuden näkemisestä ja kokemista. Tietoiskut ovat maistiaisia tietotekniikan opintotarjonnasta. Samalla, kun opit uutta, tutustut moneen tuntiopettajaamme. Tietoiskuja voit tulla seuraamaan paikan päälle, mutta ne lähetetään myös verkossa.

Lue lisää »

Mille suomalaiset nauravat?

keskiviikko 10.5. klo 18:00 - 19:30
© LuckyImages - Fotolia.com

Kaukaa katsoen suomalaiset nauravat saman tapaiselle huumorille kuin eurooppalaisen kulttuuripiirin ihmiset yleensä. Mutta Suomen historia, kieli, sijainti, nykyaikaistuminen ja muut maan erityislaadun tekijät heijastuvat myös siinä, mitä meillä on totuttu pitämään huvittavana, jopa naurettavana. Luennossa tarkastellaan suomalaisen kansanhuumorin aiheita ja vaiheita muun muassa alueellisten erojen, yhteiskunnallisten ja etnisten suhteiden sekä erinäisten vanhojen ja uusien tabujen ristivalaistuksessa.

Lue lisää »

Verkko-ostaminen ulkomailta

torstai 11.5. klo 11:30 - 12:15

Tietotekniikan suunnittelijaopettaja KM Juhana Mykrä luennoi Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopiston yleisöluennolla aiheesta: Verkko-ostaminen ulkomailta. Luento on osa opiston Tietoiskut internetin käyttäjille -luentosarjaa.

Lue lisää »

Tornio itsenäisen Suomen historiassa

torstai 11.5. klo 18:00 - 19:30

Tornion kansalaisopiston yleisöluennolla kuullaan Tornion asemasta itsenäisen Suomen historiassa. Luennoitsijana FT, tietokirjailija Ilkka Teerijoki.

Lue lisää »
syyskuu 2017

Aivoterveyttä: Mieli lepää luonnossa

tiistai 19.9. klo 15:00 - 16:30

Kouvolan kansalaisopiston yleisöluennon aivoterveydestä pitää kehittämisvastaava Sirkku Kallio Kouvolan kaupungilta.
Luentosarja toteutetaan yhteistyössä Kouvolan seudun Muisti ry:n kanssa.

Lue lisää »

Biokaasu liikennepolttoaineena

tiistai 19.9. klo 18:00 - 19:30

Mustankorkea Oy:n biokaasulaitos Jyväskylässä otetaan käyttöön vuonna 2017, samoin Äänekoskelle valmistuu biokaasulaitos. Laitosten myötä biokaasun saatavuus kuluttajille ja kaasuautoilijoille Keski-Suomessa paranee. Mitä on biokaasu ja mistä sitä tulee? Päihittääkö biokaasu bensiinin? Millaisiin autoihin ja missä kaasua tankataan? Voiko biokaasun käyttö parantaa kaupunkikeskustojen ilmanlaatua? Aiheesta Jyväskylän kansalaisopistolla luennoimassa Circwaste -hankkeen projektipäällikkö Outi Pakarinen Keski-Suomen liitosta. 

Lue lisää »

LIIKU JA LIIKUTU LUONNOSSA

tiistai 19.9. klo 18:00 - 19:30

Aiheesta alustamassa psykologi Kirsi Salonen sekä johtava psykologi Eija Stengård. Luentosarja toteutetaan seuraavien toimijoiden verkostoyhteistyönä: Tampereen kaupungin Liikkuva Tampere-hanke, UKK-instituutti, Ahjolan kansalaisopisto sekä Tampereen seudun työväenopisto.

Lue lisää »

Suomalaista sotahistoriaa 2: Sota Vienan Karjalassa

keskiviikko 20.9. klo 18:00 - 20:00

Järvilakeuden kansalaisopiston yleisöluennolla Eero Paavola avaa sotahistoriaa SA-kuvamateriaalin ja aikakauden musiikin rytmittämänä. Luennolla käsitellään erityisesti sotaa Vienan Karjalassa 1941-1944.

Lue lisää »
+ Export Events